Kamil Oflazoglu: Combineren van Promotieonderzoek met Klinisch Werk

Veel promovendi doen (een gedeelte van) hun promotieonderzoek naast werk in de kliniek. Dit kan soms best stressvol zijn. Wij vroegen drie ervaringsdeskundigen die hun promotieonderzoek combineerden met klinisch werk naar hun ervaringen en tips voor succes.

Kamil Oflazoglu,
AIOS Plastische Chirurgie Amsterdam UMC

‘Wat achtergrondinformatie over mezelf: Ik heb ruim een jaar onderzoek gedaan bij de handchirurgie in Boston. Vervolgens heb ik als ANIOS gewerkt in Rotterdam en Almere. Sinds 2019 ben ik AIOS in Amsterdam en heb ik recent mijn proefschrift afgeschreven. Daarnaast ben ik betrokken bij meerdere landelijke projecten en ben ik actief in de wetenschapskoepel van de NVPC. Het is niet gemakkelijk om alle ballen hoog te houden als je daarnaast ook een leuk leven wil hebben. Hieronder mijn tips hoe dit allemaal te managen.
 
Geef jezelf tijd om te wennen aan de kliniek
Als je gaat beginnen met je ANIOS-baan bij bijvoorbeeld de chirurgie, is het verstandig om jezelf de ruimte te geven om dokter te leren worden. De zaal en de SEH managen is namelijk al lastig genoeg. Toen ik bij de chirurgie ging aniossen, hield ik me bij voorhand 3 maanden niet bezig met onderzoek. Dit gaf mij rust in mijn hoofd. Daarna had ik meer tijd en energie om weer aan onderzoek te werken.

Creëer een vast “onderzoeksmoment” in de week 
Je kan vooruit tijd inplannen voor onderzoek (zoals dat ook kan voor hobby’s). Als ANIOS had ik na een nachtweek altijd een hele week vrij. Deze tijd kon ik nuttig besteden voor onderzoek. Tijdens de vooropleiding had ik geen nachtweek, dus ook niet een compensatieweek. Ik plande mijn onderzoeksmoment in het weekend in, vaak was dit de zondagochtend. Tegenwoordig is mijn onderzoeksmoment tijdens de wekelijkse compensatiedag. Het is ook goed om vakanties deels te gebruiken om aan je onderzoek te werken. Natuurlijk moet je genieten van je vakanties, maar het is mogelijk om 1 dag voor onderzoek in te plannen als je een week vakantie hebt. 
 
Houd een overzicht bij van de status van de verschillende studies
Nu je tijd hebt vrijgemaakt, is de vraag hoe je die tijd gaan invullen. Ik houd een overzicht bij van de status van alle studies waarin ik betrokken ben met daarbij de to-do’s per studie. Tijdens zo’n onderzoeksmoment kijk ik naar mijn overzicht en bedenk ik wat eerst moet, wat ik snel kan aftikken en hoe ik me op dat moment voel. Het schrijven van een discussie kost mij redelijk veel tijd en ik moet daar meer gefocust voor zijn dan bijvoorbeeld het verzamelen van data. Soms ben je niet gefocust en lukt het je niet om een discussie te schrijven voor een artikel. Kijk dan hoe je jouw onderzoeksmoment toch nuttig kan besteden. Soms moet je een mail sturen of iets kleins uitzoeken voor een andere studie waardoor je toch weer stappen maakt. Probeer dus te kijken wat je tijdens zo’n onderzoeksmoment kan doen om stappen te maken. 

Probeer plezier te hebben
Ondanks dat onderzoek voor velen een box is die je wil afvinken om in opleiding te komen, is het goed om de waarde van je werk te zien en er plezier in te hebben. Ik doe onderzoek omdat ik er daadwerkelijk voldoening uit krijg en het me een kick geeft om, na een lange tijd met verschillende mensen te hebben gewerkt aan een project, het eindproduct (manuscript of presentatie) te zien. Daarnaast ben ik door onderzoek met veel verschillende mensen en in verschillende centra in contact gekomen in zowel Nederland als het buitenland.’ 

Vorige
Vorige

Mintsje de Boer: Combineren van Promotieonderzoek met Klinisch Werk

Volgende
Volgende

Anne Sophie Kruit: Combineren van Promotieonderzoek met Klinisch Werk