Werken in het Macha Mission Hospital – Zambia 

Begin dit jaar reisden Janna Ottenhoff en Anita Dijksterhuis (beiden promovendus en AIOS Plastische Chirurgie, regio Utrecht) af naar Zambia om daar het medisch team te versterken in een lokaal ziekenhuis. In deze editie vertellen zij iets over hun ervaring in de tropen! 

Janna: Via Anita ben ik in Zambia terecht gekomen. Ik besloot vrij last minute om haar achterna te reizen voor een periode van 2 maanden. Een geweldige ervaring die ik niet had willen missen -- ook al had ik geen idee wat mij daar te wachten stond. Na een reis van 3 dagen werd ik opgehaald door Anita in een grote Jeep. Na 1,5 uur over “Macha road” (lees: onverharde weg met enorme bulten, kuilen en als je pech hebt een overstroomde brug) werd ik met open armen ontvangen in het Macha Mission Hospital. Dit ziekenhuis wordt gerund door 1 Amerikaanse GE-chirurg en 5 Zambiaanse basisartsen.

Anita: Werken in dit ziekenhuis vind ik een verademing: weinig vergaderingen en administratie, korte lijntjes en veel interessante pathologie. Sinds mijn keuze-coschap tropengeneeskunde werk ik elke 2 jaar enkele maanden op eigen kosten in Zambia. Heerlijk! De Zambianen zijn onwijs gastvrij en de natuur is fantastisch (met uitzondering van de slangen dan…). Natuurlijk heb je weinig middelen, maar daardoor leer je creatief en oplossingsgericht te zijn. En ja, het is soms heftig. Er gaat maar weinig boven een rondje trailrunnen over de savanne langs authentieke Afrikaanse dorpjes om je hoofd leeg te maken!

Janna: Of ik dit zou aanraden? Zeker! Je leert op een hele andere manier beslissingen maken. Er is geen CT-scan en een echo was vaak “inconclusief”. Dan sta je al vrij snel voor de keuze: afwachten of een laparotomie? En daarbij moet je rekening houden met welk deel van de dag er stroom is…. Er is ontzettend veel te leren en te doen, ook op OK, en hulp is hard nodig! 

Anita: Het is vaak hollen of stilstaan in het ziekenhuis, maar de gemiddelde Zambiaanse lunchpauze duurt zo’n 2 uur en na zonsondergang (+/- 17.00 uur) wordt er enkel spoedzorg gedaan. Combineer dat met een gebrek aan cafés/sportscholen en je hebt zelfs nog genoeg tijd voor onderzoek. (Dan wel je data van tevoren downloaden!). Dus krijg je de kans? DOEN! Ik ben er echt een betere, praktischere dokter van geworden. We hebben nog wekelijks contact met Macha Hospital en hopen in 2022 weer die kant op te kunnen. 

Wil je meer weten over de ervaringen van Anita en Janna in Zambia? Je mag ze altijd mailen. Janna: jsottenhoff@gmail.com of Anita: anitadijksterhuis@hotmail.com

Volgende
Volgende

Mintsje de Boer: Combineren van Promotieonderzoek met Klinisch Werk