OIO vs. AIO

Promovendus en wat nu? Indien je begint met je promotieonderzoek is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de arbeidsvoorwaarden van je contract. Indien je gaat promoveren kan je verschillende contracten aangeboden krijgen; “arts in opleiding (AIO)” of “onderzoeker in opleiding (OIO)”. Maar wanneer is er sprake van welke titel? En waar heb je recht op?

Algemeen

Aldus de CAO 2022-2023 Universitaire Academische Centra: “De specifieke schaal voor onderzoeker in opleiding (oio) zoals genoemd in het tweede lid van dit artikel is niet van toepassing op basisartsen en arts-assistenten die na het behalen van hun arts-examen geneeskundig wetenschappelijk onderzoek verrichten in het kader van hun promotie. De basisarts en arts-assistent die geneeskundig wetenschappelijk onderzoek verrichten, vallen onder de werkingssfeer van hoofdstuk 13, De arts-onderzoeker start met de aanstelling salarisnummer 2 van schaal 10.”

Vaak worden mensen echter via externe kostenplaatsen betaald (zoals perifere centra en onderzoeksfondsen). Daarom valt het contract technisch niet onder de CAO en kunnen basisartsen toch een OIO-aanstelling krijgen. Het is belangrijk om goed te weten waar jouw financiering vandaan komt en waar je recht op hebt. Via de LAD of de jonge specialist kan je gratis juridisch advies krijgen voordat je instemt met je contract. Vaak heb je door voorafgaande ervaring, bijvoorbeeld eerdere publicaties, ook recht om hoger ingeschaald te worden. Een OIO mag geen klinisch werk verrichten, dus indien je dit binnen je arbeidstaken valt moet je als AIO worden ingeschaald. Let op: Je hebt recht om met terugwerkende kracht (tot 5 jaar), om gemist salaris op te vragen door incorrecte inschaling! Lees jouw CAO goed door en neem goed de tijd om je in je contract te verdiepen voordat je deze ondertekent.